tisdag 24 februari 2009

Fettisdag


Semla, hetvägg eller fettisdagsbulle. Idag är det fettisdag och äntligen är det dags för årets första semla... Eller nja, jag har faktiskt redan ätit två semlor i år. I eftermiddag blir det min tredje. Det är café på sonens fritids. Det bjuds på hembakta semlor. Mums! dddddddddd dddddddddd dddddddddddddd dddddddddddddddddd ddddd ddddd dd
Jag hörde precis att vi svenskar äter 6 miljoner semlor bara idag! Ordet semla kommer från latinets simila - fint vetemjöl. Mandelmassan tillkom på 1800-talet och grädden infördes av en gotländsk bagare på 1930-talet. Semlan serveras med fördel på en vacker assiett. ;) Y ddd ddddddd ddddddddddddddd dddddddddddddddddddd dddddddddd ddd
Bild från Mia Öhrns bok Semlan.

5 kommentarer:

Marias Stil sa...

Jag tycker de är vackra för ögat än för gommen... klarar inte av blöt bröd :P

Kram!

Annika sa...

Maria: Nej, det gör inte jag heller. Min man äter gärna sin semla i varm mjölk, men jag föredrar en "torr" semla. :) Kram!

Proforma sa...

Oj, din tredje! Jag började redan i mellandagarna! Semla är nog mitt favoritbakverk men det finns inte många bagerier som gör riktigt goda. Tur... eller otur att det nära mig verkligen lyckas med sina :)
Kram

Sofie sa...

Semlan på bilden ser god ut! Jag har hittils ätit en semla, halvt egengjord. Köpte färdiga semmelbullar och fyllde själv. Dock går de inte upp emot hembakta :) Så idag kanske man slänger ihop en semmelsats. Ha en fin dag! Kram, Sofie

Ann-Louise [En bulle ur ugnen] sa...

Har "fuskat" och redan ätit ett par stycken jag också. Det är ju SÅ gott! :P Kram