söndag 15 mars 2009

Min väg till inredare


Många frågar mig vad jag har läst för att bli inredare, så här kommer ett långt inlägg om just det. Vi börjar på gymnasiet. Jag läste 3-årig ekonomisk linje. Det fanns inga program på den tiden. :) En ekonomisk grund är alltid bra att ha. Jag lärde mig bland mycket annat rätt fingersättning på tangetbordet. Det är jag glad för. Det sitter som en smäck än idag. Mycket bra när man skriver så mycket som jag gör. Efter gymnasiet så läste jag en ettårig eftergymnasial påbyggnadsutbildning i marknadsföring. Jag jobbade extra på en reklambyrå och drömde om att bli AD (Art Director). dddddddddddd ddddddddddddddd ddddddddddd ddddddddddddddd
Sedan läste jag Konstvetenskap vid Umeå Universitet. Där ingår även arkitektur. Så roligt. Minns att jag lyckligt kånkade omkring på "tegelstenen" - Konsten - fram och tillbaka till skolan. Idag är jag stolt över att jag faktiskt har läst hela boken. Jag läste sedan en kurs i Boende (inredning). Även den vid Umeå Universitetet. En jättebra kurs, som tyvärr inte finns längre. Gick sedan på konstskola här i Umeå ett år. Sökte till Sundsvalls Konstskola och kom in där. En tvåårig utbildning. Där ingick ämnen som teckning, målning, skulptur, konsthistoria och foto. Vi tecknade mycket kroki. Roligt och nyttigt. Man övar verkligen upp sitt seende på ett oslagbart sätt. Två roliga år. Jag har haft tur med mina utbildningar inser jag. Eller kanske är det så att jag har valt bra utbildningar? :) dddd
d dddddddddddd ddddddddddddd
Efter konstskolan så arbetade jag som dekoratör i en skobutik. Jag ansvarade för all skyltning och butikens utseende. Blev uppringd av Duka, som ville att jag skulle arbeta som kommunikatör i deras citybutik. Det ville jag såklart! Som kommunikatör ansvarar man för butikens utseende och skyltning. Den här butiken hade åtta skyltfönster, så gissa om jag fick skylta? :) Man ansvarar också för de olika kampanjer som Duka har. De avlöser varandra och går även in i varandra. Än idag är jag allergisk mot inaktuella skyltar, som borde ha varit borttagna. Och skyltar som inte hänger rakt. Jag var på EM här om dagen och då hängde det en stor skylt med julklappstips framme. Inte bra! ddddddddddddd ddddddddddddd ddddddddd dddddddddddd ddddddddddddddd dddddd
Jag älskade att jobba på Duka. Att vara omgiven av alla vackra ting dagarna i ända. Mycket färg och form. Vi sålde mycket konstglas i vår butik och det är verkligen roligt. Jag kan sakna pulsen som vi hade inför jul och examen/bröllopstid. Jag jobbade även i en Dukabutik här i Umeå när jag var gravid med min son. Vaggade omkring med stormagen och sålde vackra saker. ddddddd ddddddddddd ddddddddddddddddddd dddddd

Vidare så har jag har läst Sköna Hems Grundkurs och Fortsättningskurs. Kurserna är fullmatade med info och man får även en inredningsuppgift som man sedan redovisar i slutet av kurserna. Lärorikt! Min tanke var hela tiden att starta eget som inredare. Kände att jag verkligen kan det här med färg och form. Då startade Inredningskolan här i Umeå. Alltid bra att "ha det på papper", resonerade jag. På Inredningsskolan läste vi bl a färglära, färgsättning, planritning, feng shui, stilperioder, belysning. Utbildningen avslutas med en stor certifieringsuppgift. Sedan blev jag färdig Certifierad inredare. Och jag kände att ja, nu kan jag verkligen det här. Dags att starta eget.
ddddddddd dddddddddd ddddddddddddd dd dddddddddddddddddddddddd
Det här var min väg till att bli inredare. Ni märker den röda tråden - färg och form. Jag kommer snart att skriva ett inlägg om skillnaden mellan inredare och inredningsarkitekt. Några utbildningstips kommer också. Allt för att det här inlägget inte ska bli alltför långt. Har ni hängt med ända hit? ;) Y

12 kommentarer:

Pyssel knåp & barnskrik sa...

oj så kul allt lät :-)...väntar med spänning på fortsättningen ;-)

StrandviksVillan sa...

Kul att du berättar! Även jag väntar på fortsättningen :)

Har själv pluggat marknadsföring (där ingick en dekoratörs-kurs) och har jobbat på ett tryckeri med layout. På jobbet får jag ibland tillfälle att dekorera, även om vi har en skild person för det, men det är verkligen jättekul!

Proforma sa...

Oj, du har verkligen en lång och gedigen utbildning som du kan känna dig trygg i... och även dina kunder :)
Jag ser fram emot fortsättningen...
Ha det gott!

Iris sa...

Verkligen spännande att läsa :)

kram /iris

*SNYdesign sa...

Hei! Dette var kjempeinteressant. Har vært mye i Umeå siden jeg bor i nord-norge. Jeg tok min utdanning som interiørarkitekt i London ved et universitet, men det er heldigvis mange veier mot drømmen! Vil bare berømme deg for en flott side!

Annika sa...

Alla: Tack för fina kommentarer! Fortsättningen kommer snart.

*SNYdesign: Tack snälla, vad glad jag blir!

purple area sa...

Vad trevligt att du berättar, jag får många frågor om just detta men har tyvärr inget liknande att komma med. Nu kan jag hänvisa till dig, toppen!

Caroline sa...

Hej, mitt namn är Caroline. Jag googlade runt lite på inredare och hittade ditt inlägg, jag avundas verkligen allt du läst och kan.
Min dröm är att också bli inredare, jag är 22 år och tycker det känns som tiden bara springer iväg. Jag är utbildad barnskötare från gymnasiet och har ingen erfarenhet inom inredning, inte på papper iallafall. Men det är min passion och jag är bra på det, men känner inte att jag kan få en chans, sökte 3 utbildningar nu till hösten Visual merchandiser ky i Malmö, Inredare med säljkompetens ky i Älmhult sen inredare och butikskommunikation på universitetet i Växjö men kom inte in på någon, känns så himla lessamt. Så nu sitter jag fast, vet inte vad jag ska göra, vill ju följa mina drömmar men kanske är det nåt jag inte kan? Jag skulle verkligen behöva nån som kan säga till mig vad jag ska göra och ge mig råd, därför skriver jag nu till dig. Hoppas du vill hjälpa mig.. Hade bra / Caroline:)

Annamellita sa...

Verkligen jätteintressant att läsa om din väg till att bli inredare! Så tack för informationen!

Jag går just nu Handel på gymnasiet och funderar på vad jag ska göra efter studenten nästa år. Jag älskar inredning, färg och form och letar efter någon utbildning som kan passa mig.

Mvh Anna

Caroline sa...

Hejsan! Jag är en tjej som börjar gymnasiet hösten 2010. Har planer på att bli inredare i framtiden, så jag tänkte höra hur kursen i Umeå var? Blir man inredare direkt efter den kursen? Tack på förhand, Mvh Caroline.

Helena sa...

Satt och googlade efter hur man blir inredare och fann då detta gamla inlägg från 2009. Vad kul, jag har ungefär samma utbildningsbakgrund som du :) ekonomi i gymnasiet, civilekonom på högskolan, någon inredningskurs på folkuniversitetet och sen läser jag just nu en folkhögskole utbilning i konst.
Har funderat på Sköna hems utbilningar och ska kanske titta in dem igen.
Tack för tipset och önskar dig en trevlig dag!
/Helena

Henrik sa...

Kul att läsa detta! Jag har också letat efter tips om hur man blir inredare. Den här e-boken hade jag inte sett tidigare:

http://bli-inredare.reflink.com/a1061?cid=flexinredning

Är det någon som har den och vill recensera? Verkar ju smidigt med tips man kan läsa hemma på datorn / iPad.

Henrik