tisdag 8 februari 2011

Tillsammans gör vi konst

Alldeles snart är det pressvisning för projektet Tillsammans gör vi konst för välgörenhet. Tio stycken unika konstverk, som tillsammans bildar en stor tavla. Vi är nio inredningsbloggare, som tillsammans med initiativtagaren Björn Welander har tolkat var sin stad. Min stad Umeå var upptagen, så jag valde Sundsvall. Jag har bott i Sundsvall i några år och tycker mycket om staden. Konstverket finns att beskåda i Welanders monter på Stockholm Furniture Fair. Sedan kommer det att auktioneras ut på Tradera, till förmån för SOS barnbyar.

Eftersom tavlan säljs till förmån för barn, så ville jag att min målning inte bara skulle visa Sundsvall utan även ha en anknytning till barn. Målningen fick en känsla av barnboksillustration.

Jag började med att låta min son måla en drake och utgick sedan från den. Draken är Sundsvalls stadssymbol. Draken finns som dekoration på ett flertal hus i stenstan.
- IKEA har funnits länge i Sundsvall. Jag visar storsäljaren bokhyllan Billy och fina mönstret Britten hus, av Emma Jones. Jag har färgsatt mönstret lite annorlunda. Mönstret får även representera husen som klättrar längs Sundsvalls båda berg, Norra berget och Södra berget. Staden ligger i en svacka mellan bergen. Det har dessutom byggts många nya hus de senaste åren.
- Lönnlövet står för alla lönnar, som pryder bergen med sina vackra färger på hösten. Så vackert att det är svårt att beskriva.
- Sundsvall är en sportig stad; Sundsvalls Dragons spelar framgångsrikt i Basketligan och Bergsåkers travbana arrangerar många stora travtävlingar. Timrå ligger strax utanför Sundsvall, men hockeylagets framgångar når staden. Staden anordnade nyss SM i längdskidåkning.
- Pappersindustrin har satt sin prägel på staden, SCA Ortviken och Östrand. Knausthotellet med sin omskrivna trappa byggdes under träpatronernas tid.
- Sundsvall är en körstad. Kjell Lönnå och hans körer har satt Sundsvall på sångkartan. Och Helen Sjöholm kommer från Sundsvall.
- Y:et står för Y län. Sundsvallsborna kallades för "klyktattare" förr. Jag tror bestämt att det var Östersundsborna som myntade uttrycket.
- Texten i ena vingen kommer från Idas sommarvisa. En text för alla barn. I den andra vingen finns en text om Sundsvall, som jag och min man har skrivit ihop. En liten kortare förklaring till målningen än vad det här blev. :) Y

Foto: Annika Persson.

8 kommentarer:

Petra sa...

Vad roligt! Snggt att du fick ihop allting så fint och vore ja Sujnsvallsbo, så skulle jag gärna äga en sådan tavla!
Lycka till med eran kampanj!
Ha en underbar dag

Petra sa...

Men vad hände med stavningen?

Vardagstugg sa...

Den blev ju jättefin, vad duktig du (och sonen såklart!) är!

Kram A

Proforma - Irene sa...

Men vad fin den är! Det syns att du har en konstnärlig ådra, Annika! Och sonen också, naturligtvis! Det dröjer väl inte förrän Sundsvalls kommun ringer på dörren! :)
Hade varit kul att se allas bidrag i en helhet!
Kram

Ulli sa...

Men så fint! Den här tavlan tycker jag mycket om. Vad duktiga ni är. Vackert färgval också.

Hanna sa...

Å va fint! Härligt initiativ!
Hanna

Sofie sa...

Åh vad tjusigt! =) Hoppas att det trillar in många slantar till SOS barnbyar!
(och som en liten parantes så kallades alla i västernorrlands län för klyktattare då det är länsbokstaven och därmed förr även stod på bilarnas registreringsskyltar) :)

Annika sa...

Alla: Tack för era fina kommentarer! Det kändes lite pirrigt att visa upp något som jag har målat.

Sofie: Y:et är med just för att det är länsbokstaven. Jag visste inte att alla kallades klyktattare. Jag trodde att det var något mellan Sundsvalls- och Östersundsborna. Nu lärde jag mig något nytt. Tack!