torsdag 2 april 2009

Erika Lagerbielke


Igår kväll var jag och min man och lyssnade på Erika Lagerbielke, som berättade om sitt arbete som formgivare. En mycket inspirerande föreläsning, som anordnades av Svensk Form Botnia. Erika Lagerbielke är ordförande i Svensk Form och professor i design på Växsjö Universitet, men allra mest känd är hon som glasformgivare vid Orrefors glasbruk. Från 2009 designar hon även mattor för Kathea. Mattorna River och Quattro (ovan) lanserades på möbelmässan i Stockholm. Att Erika Lagerbielke tycker om att arbeta med färger syns tydligt i den här mattan.

Erika Lagerbielkes mamma är textilformgivare, så det var inget stort steg från glas till mattor. Erika berättade att hon har stor respekt för sin mammas kunnande och ville vänta med att visa mattorna för sin mamma tills de var helt klara. Hennes mamma gillade dem. Förstås. :) ******* ************* *************************** ***********************************
Erika Lagerbielke är kanske allra mest känd för sina vackra Intermezzo-glas. Glasen med den blå droppen, ni vet. Intermezzo är en av de bäst säljande Orreforsserviserna. Finns nu även med en vit droppe - Intermezzo Satin. Hon har även formgivit Merlotglasen. Erika berättade att hon är mycket intresserad av vin. I samarbete med vinkritikern Sven-Göran Kronstam så har hon tagit fram en serie vinglas, Difference, där varje glas förstärker vinets egenskaper och karaktär. Varje smaktyp har sitt glas. Alla glasserviserna har fått utmärkelsen Utmärkt Svensk Form.
Serien Mitt och Ditt kom till på uppdrag av Orrefors. De ville ha en serie där man samlar på snapsglas - som Gunnar Cyréns snapsglas med djävlar. Erika Lagerbielke visade en bild från sitt skissblock där hon hade suttit och skissat på olika idéer. Roligt att få se skisserna och höra hur hon hade tänkt kring dem. Det kommer champagneglas i den här serien också. Vill ha, tänkte både jag och maken. :)

Glaset Friday är tänkt som ett lite mer casual vinglas. Ett fredagsglas som passar till pizzan, som Erika Lagerbielke uttryckte det. Det ska vara enkelt och lättsamt. Våra finaste glas tar vi kanske inte fram en fredagkväll framför TV:n. Då passar det här glaset perfekt. Det har ändå rätt form för att vinet ska smaka gott. Man ska ju egentligen inte hålla i kupan när man dricker vin, men jag gillar Erika Lagerbielkes tankesätt - man gör väl som man vill, bara man inte skadar någon annan. ***************** ************ *************************** **************

Till sist en bild på vackert konstglas. Blossom görs i en begränsad upplaga om 60 stycken. Så fina. Kvällen avslutades med plockmat och mingel. Mycket trevligt. Jag pratade lite med Erika Lagerbielke om hennes Friday-glas och tackade för en riktigt bra föreläsning. Sammanlagt en mycket trevlig och inspirerande kväll. Vilket roligt jobb hon har. Jag vill också arbeta med glas! :)

Bilder från Orrefors.

9 kommentarer:

Sara sa...

Vilket intressant inlägg. Gillar verkligen fredagsglasen. Måste rymmas bra i diskmaskin. (Jag vet att man inte ska, men jag kör alltid mina merlot i maskin. De blir skinande rena. Också är jag väl lite slö.) Ha det gott!

Milla sa...

Nu lärde jag mig lite nytt... kul att läsa!!
Kram

Margareta, Holmsunds blommor sa...

Mycket intressant, lärorikt och framförallt vackert.

karola sa...

Älskar vackra glas! ....måste ha varit spännande att höra på henne.
ha det gott!

Frida sa...

Åh vad kul! FRIDAY var en nyhet för mig, sjukt snygga glas!

*SNYdesign sa...

Veldig fine tepper, og kjempeinteressant blogpost! Ha en riktig god påske:)

Malin sa...

Låter verkligen intressant. Hon är onekligen begåvad. Friday är verkligen otroligt fina.

Sofie sa...

Kan tänka mig att det var en intressant föreläsning! Mycket vackert hon formgivit, de glasen "Blossom" längst ner föll jag som en fura för! Väldigt mycket Sofie över dom :) Trevlig helg! Kram, Sofie

Anne, anness sa...

Så intressant att läsa. Kul! Ha en skön fredag!